ZorgTTP zet zich als dienstverlener in voor de optimale balans tussen dataveiligheid en gebruiksvriendelijkheid van haar software. Ongeveer 2.000 individuen in Nederland maken momenteel gebruik van ZorgTTP diensten om gegevens te versleutelen voor onderzoeks- of beleidsdoeleinden, of deden dat in het afgelopen jaar. Daarvoor gebruiken zij een wachtwoord. Gemiddeld hebben personen ongeveer 100 wachtwoorden. Dat bleek uit een onderzoek in 2020 door Techradar (1). Dit is significant toegenomen met het hybride werken en mogelijk nog meer anno 2024.
De ZorgTTP software vereist ook een wachtwoord om het te kunnen gebruiken. Welk wachtwoord kies je daar dan voor? Het is moeilijk om al die wachtwoorden te onthouden. Bovendien bevatten zelfbedachte wachtwoorden vaak een hoge mate van voorspelbaarheid. Sommige mensen gebruiken gemakkelijk te onthouden wachtwoorden, terwijl anderen één complex wachtwoord hebben voor al hun accounts. Dat is een mooi doelwit voor criminelen die gebruikersgegevens willen stelen. In 2022 gaf 3,6% van de Nederlanders (>15 jaar) aan slachtoffer te zijn geweest van het hacken van een account. Meestal gaat het om een social media of email account. Bij 12,9% daarvan heeft de dader het wachtwoord achterhaald en bij 5,5% is dit geraden. Dat zijn 35.244 geraden wachtwoorden! (2)
Daarom promoot ZorgTTP het gebruik van wachtwoord managers voor de opslag én het genereren van alle wachtwoorden. Zowel persoonlijk als zakelijk. Als je eenmaal een wachtwoordmanager gebruikt, is er geen enkele reden meer om eenvoudige wachtwoorden te gebruiken. En het is niet meer nodig om al die wachtwoorden te proberen te onthouden. Wat een bevrijding en voordeel levert dat op. Op deze wijze zetten we gezamenlijk een kleine stap naar een veilige informatiesamenleving.
Een wachtwoordmanager is een digitale kluis. Daarin kun je de gebruikersgegevens opslaan en wachtwoorden genereren voor al je accounts, zowel privé als werk-gerelateerd. Een wachtwoordmanager kan online – en dus vanuit meerdere apparaten – benaderbaar zijn. Maar je kunt dit ook lokaal bewaren op een specifiek apparaat. De applicatie kan worden geïntegreerd met een browser of een OS. Er zijn diverse aanbieders op de markt, zowel gratis als tegen betaling. Zo zijn er de applicaties Bitwarden (open source en gratis), Passbolt (open source), KeePass, Dashlane en 1Password.
Het is niet meer nodig om tal van wachtwoorden te onthouden met allerlei variaties; maar slechts één. Met een wachtwoordmanager hoef je enkel het hoofdwachtwoord van de kluis in te voeren. Dit dient uiteraard een sterk wachtwoord te zijn. En daarbij dient voorspelbare, voor de hand liggende en algemeen bekende informatie te worden vermeden. De applicatie dient als hulpmiddel om nieuwe wachtwoorden voor accounts te genereren. Dit zijn willekeurig samengestelde wachtwoorden. Bij het inloggen in één van je accounts kunnen de gebruikersgegevens automatisch worden ingevuld door de wachtwoordmanager. Er zijn ook functies om zakelijke wachtwoorden te delen onder collega’s. Het gebruik van een wachtwoordmanager past binnen het beleid van veel organisaties.
Een wachtwoordmanager maakt je leven dus makkelijker en veiliger. Wij adviseren daarom aan alle gebruikers van onze software om dit in gebruik te nemen. Wellicht stond het al op de to-do lijst. We begrijpen heel goed dat zo’n vertrouwde aanpak veranderen niet 1-2-3 is geregeld en dat de kostbare tijd met name gaat naar het runnen van je onderneming of verlenen van goede zorg aan patiënten. En juist daarom … Als de stap eenmaal is gezet naar een wachtwoordmanager, zal dat direct overzicht brengen en zorgen besparen.
(1) https://www.techradar.com/news/most-people-have-25-more-passwords-than-at-the-start-of-the-pandemic
(2) https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2023/online-veiligheid-en-criminaliteit-2022/5-hacken#:~:text=In%202022%20gaf%205%20procent,(4%20tegen%202%20procent)